Skip to content

Langs de angst

Als eerste neemt ze het woord. Met haar grote indringende ogen kijkt ze iedereen aan wanneer ze haar verhaal vertelt. Zo op het eerste gezicht een vrouw die zich de kaas niet van het brood laat eten. Terwijl ze praat merk ik dat ik haar wel hoor maar nog niet echt kan voelen. Alsof ze het over een ander heeft.

Ergens word ik een beetje bang van haar sterke voorkomen. Ik heb de neiging om me in te houden en gedoe met haar uit de weg te gaan. Tegelijkertijd weet ik dat ik haar dan tekort zou doen.

Bang
‘Ben je weleens bang?’, vraag ik. Een verschrikte blik kijkt me aan. Mijn vraag onderbreekt haar woordenstroom. Voor het eerst hebben we echt oogcontact. Na een korte stilte vertelt ze, rustiger dit keer, over haar eigen bang.

Ik strek langzaam mijn armen iets naar voren en gebaar naar haar. ‘Kom maar’, zeg ik zacht en uitnodigend. Ze gaat meteen staan, maar dan is er weer die grote schrik in haar ogen en lijf.

Voetje voor voetje stapt ze steeds een stukje dichterbij. Haar hele lijf begint te trillen en te beven. Haar ademhaling versnelt en trilt mee. Ik heb te doen met haar nu de angst zo zichtbaar wordt. Hoewel de feitelijke afstand tussen ons slechts een paar meter is, maakt ze een grootse beweging van binnen, door tegenkrachten heen.

Welkom voelen
Met haar angst in de handen en in heel haar lijf, landt ze uiteindelijk snikkend in mijn schoot. Ik pak haar schouders vast en voel hoe ze langzaam rustig wordt. Wanneer ze haar hoofd weer opricht en haar ogen opent, vraag ik haar nog eens de groep rond te kijken. Ze slaakt een zucht van ontlading bij het zien van de welkome ogen.

Een van de andere deelnemers vat naderhand dit moment krachtig samen: ‘Volgens mij waren dit de spannendste en dapperste drie meter van je leven.’ Ik maak van binnen een diepe buiging voor haar moed.

Meer weten?
Lees meer over de training Persoonlijk Leiderschap

Andere berichten

Blog#32

Gesmoord met liefde

Over liefde, over begrenzing, over boosheid als afbakening en levenskracht.

Blog#31

Twee moeders

Over familiebanden, loyaliteiten, verbinding en verantwoordelijkheidsgevoel.

Blog#30

Verstoppen

Over verstoppen op een veilige plek. Over de prijs die je daarvoor betaalt. Over onzichtbaar zijn en tevoorschijn komen.

Blog#29

Wanneer spreek jij in je eigen taal?

Over afstemmen, je stil houden, je plek vinden en je stem laten horen. Over hoe spannend het is je eigen taal te laten klinken.

Blog#28

Die nooit bezette stoel aan tafel

Over het gemis van iets wat nooit zal komen. Over rouwen om de toekomst. Over de tranen van een onvervulde kinderwens.

Blog#27

Waarom je baas niet naar je luistert

Over patronen van toen en hoe die zich herhalen in het hier en nu. Tot we vastpakken wat we verloren waren.

Blog#25

Wat als je je (niet meer) laat raken?

Over het wel of niet toelaten van kwetsbaarheid. Over angst en onverschilligheid. En over dat alles een plek heeft.

Blog#24

De angst om (niet) gezien en gehoord te worden

Over angst vastpakken om iets werkelijk aan te gaan. Over de grootsheid van kleine dingen.

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#21

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

Over hoe we onbewust bij onze leidinggevende patronen herhalen die we kennen van vroeger. Over angst voor afwijzing en hoe het helpt om aan te nemen wat er niet meer goed gaat komen.

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'