Skip to content

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

‘Ik heb vooral last van spanning als ik bij mijn leidinggevende moet zijn’, begint ze. Terwijl ze vertelt houdt ze regelmatig haar vingers voor haar mond. Ze oogt wat jonger dan ze werkelijk is.

Haar leidinggevende is geen vervelende man en meestal ook niet te beroerd om naar haar te luisteren. Toch merkt ze onrust en voelt ze zich chaotisch als ze hem iets moet vragen of overdragen. Ze heeft het gevoel dat ze het in de ogen van haar leidinggevende niet goed doet. ‘Ik wil leren om meer structuur aan te brengen, zodat ik goed beslagen ten ijs kom.’

Ik luister hoe ze zorgvuldig haar woorden weegt en een goed analytisch verhaal vertelt. Niet iemand weinig structuur heeft, denk ik bij mezelf.

‘Voor wie moest jij ooit eerder in je leven zo goed beslagen ten ijs komen?’, vraag ik haar.

Het valt even stil. De vraag haalt haar uit haar analytische verhaal. Dan antwoordt ze zacht, terwijl ze haar ogen naar de grond gericht houdt: ‘Mijn vader. Als ik hem iets wilde vertellen, dan nam hij vaak het verhaal zelf over of corrigeerde me op onjuistheden. Met mijn emoties moest ik niet aankomen. Dat vond hij ingewikkeld en dan liep hij weg. Ik zorgde dat ik ergens veel vanaf wist voordat ik erover vertelde. Maar het bleef altijd spannend hoe hij zou reageren.’

Als we op ons werk steeds eenzelfde patroon tegenkomen, gaat het vaak over een oud patroon dat zich herhaalt in het hier en nu. Ik vraag haar om in een opstelling tegenover haar vader te gaan staan. De spanning is direct zichtbaar in haar lichaamstaal. Ze staat onvast op haar benen en oogt opeens heel jong.

‘Voel je de spanning in je lijf?’ vraag ik haar. Ze knikt langzaam, terwijl ze haar lippen strak naar binnen krult. ‘Herken je die spanning?’ Nogmaals knikt ze, terwijl een kleine glimlach ontsnapt aan haar gespannen blik. De parallel wordt voelbaar. Steeds ziet ze onbewust de ogen van haar vader voor zich, wanneer ze haar leidinggevende nodig heeft. Ze probeert de spanning te onderdrukken door zichzelf structuur aan te leren. Maar de angst van binnen blijft.

Angst is een herinnering aan later. Angst voor wat mogelijk komen gaat, omdat je het kent van vroeger.

Terwijl ze nog steeds tegenover haar denkbeeldige vader staat, laat ik haar een paar zinnen zeggen. ‘Papa, ik ben bang. Papa, ik heb gevoeld hoe bang jij was.’ Het blijft even stil, terwijl ze hem strak blijft aankijken. ‘Papa, ik ben je dochter.’ Die laatste zin komt met enige vertwijfeling en ik zie dat het haar diep raakt. Na een stilte zegt ze zacht: ‘Ik heb me niet zijn dochter gevoeld. Hij wilde eigenlijk geen kinderen. De beste vorm van contact met hem was via veel kennis.’ ‘Wat een klus om dan hier als dochter tegenover je vader te staan. Om weer te voelen dat je een dochter bent en onvoorwaardelijke liefde hebt gemist.’

Ik zet een liedje voor haar aan. Langzaam help ik haar om als dochter de handen open naar haar vader uit te strekken. Ze lijkt er niet op te vertrouwen dat er bij hem nog iets te halen valt voor haar. Ik zeg haar: ‘je mag uitreiken, of je nu iets terugkrijgt of niet.’ De permissie helpt haar, en doet ook zeer. Zelfs als er niets meer te halen valt, is de ervaring van het uitreiken helpend.

Het helpt om aan te nemen wat niet meer goed gaat komen.

Met grote snikken komt er eindelijk rust in haar lijf. Op haar knieën zit ze voor haar vader. Als ze weer overeind komt, kijk ik haar aan. In de rust en openheid van haar blik, lijkt ze 10 jaar volwassener te zijn geworden. Met de stevigheid die ze nu uitstraalt, durft ze ook weer aan te kloppen bij haar leidinggevende.

Andere berichten

Blog#27

Waarom je baas niet naar je luistert

Over patronen van toen en hoe die zich herhalen in het hier en nu. Tot we vastpakken wat we verloren waren.

Blog#26

Langs de angst

Je angst vertelt je soms precies waar je moet zijn om te kunnen leren. Over grote stappen zetten wanneer je je angst meeneemt op je pad. 

Blog#25

Wat als je je (niet meer) laat raken?

Over het wel of niet toelaten van kwetsbaarheid. Over angst en onverschilligheid. En over dat alles een plek heeft.

Blog#24

De angst om (niet) gezien en gehoord te worden

Over angst vastpakken om iets werkelijk aan te gaan. Over de grootsheid van kleine dingen.

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'

Blog#19

Moeders schoot

Waarom het weten je niet altijd verder helpt en de ervaring wel. Waarom het helpend is om pijnlijke ervaringen aan te kijken en in te sluiten. 

Blog#18

Wat een paar rake klappen je kunnen opleveren

Over boksen. Over rake klappen uitdelen en ontvangen. En over hoe dat samenhangt met angst, woede en weerstand.

Blog#17

Met de billen bloot

Over sterk zijn en goed je best doen. Over gevoel van falen en totale uitputting. En over nieuwe wegen.

Blog#16

Ingehouden boosheid is ingehouden levenslust

Over ingehouden boosheid en wat boos zijn je leert over je eigen grenzen.

Blog#15

Ode aan mijn oma

Over de grootsheid van kleine dingen. Over terug naar mijn wortels en ze omarmen.