Skip to content

Wat als je je (niet meer) laat raken?

‘Het lijkt me wel interessant, zo’n opstelling. Maar het lijkt me ook ongemakkelijk, dat anderen in de groep dan zien dat ik emotioneel word.’

De angst om gezien te worden in je volle kwetsbaarheid. Ik hoor het regelmatig en ik ken het zelf maar al te goed. Tijdens mijn opleidingen dacht ik vaak: vandaag heb ik even geen zin om te janken. Wanneer ik dan toch met mijn emoties tevoorschijn kwam, voelde ik me vrijwel altijd een stuk steviger op mijn benen staan dan daarvoor.

Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid is een soort ondeugd geworden. We leven in een maatschappij waar het helaas nog steeds veelal als een zwakte wordt gezien. Logisch dus dat we dat niet zo makkelijk meer tonen. Het is de kracht van het groepsgeweten.

En het baart me ook zorgen. Want wat als je je niet meer laat raken? Het leidt tot emotionele afstandelijkheid.

Onverschilligheid
Onverschilligheid is misschien wel de meest pijnlijke vorm van emotionele afstandelijkheid. Wanneer we niet meer geraakt worden door het nieuws in de wereld, door het leed van een ander, maar ook door de warme zonnestralen op je gezicht of de ontluikende lente… Dan raken we onverschillig. Afgestompt door de angst om kwetsbaar te zijn.

De angst of kwetsbaarheid is dan niet verdwenen, maar zo diep weggestopt dat we het haast niet meer kunnen voelen. En dat vreet je uiteindelijk op van binnen. De emoties vinden een andere weg naar buiten. We worden ziek, somber, eenzaam, boos, of oordelend naar de ander.

Alles heeft een plek
Het is een systemisch principe dat alles een plek heeft. Een systeem streeft naar een balans waarbij alles en iedereen wordt ingesloten. Dus ook bij het uitsluiten van onze angst, kwetsbaarheid en geraaktheid, raakt een systeem verstoord. Met alle gevolgen van dien. Zowel in onszelf, als in de maatschappij. Tijd dus voor wat opschudding. De beste beweging begint bij jezelf.

Waardoor laat jij je (niet meer) raken?

Andere berichten

Blog#30

Verstoppen

Over verstoppen op een veilige plek. Over de prijs die je daarvoor betaalt. Over onzichtbaar zijn en tevoorschijn komen.

Blog#29

Wanneer spreek jij in je eigen taal?

Over afstemmen, je stil houden, je plek vinden en je stem laten horen. Over hoe spannend het is je eigen taal te laten klinken.

Blog#28

Die nooit bezette stoel aan tafel

Over het gemis van iets wat nooit zal komen. Over rouwen om de toekomst. Over de tranen van een onvervulde kinderwens.

Blog#27

Waarom je baas niet naar je luistert

Over patronen van toen en hoe die zich herhalen in het hier en nu. Tot we vastpakken wat we verloren waren.

Blog#26

Langs de angst

Je angst vertelt je soms precies waar je moet zijn om te kunnen leren. Over grote stappen zetten wanneer je je angst meeneemt op je pad. 

Blog#24

De angst om (niet) gezien en gehoord te worden

Over angst vastpakken om iets werkelijk aan te gaan. Over de grootsheid van kleine dingen.

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#21

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

Over hoe we onbewust bij onze leidinggevende patronen herhalen die we kennen van vroeger. Over angst voor afwijzing en hoe het helpt om aan te nemen wat er niet meer goed gaat komen.

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'

Blog#19

Moeders schoot

Waarom het weten je niet altijd verder helpt en de ervaring wel. Waarom het helpend is om pijnlijke ervaringen aan te kijken en in te sluiten. 

Blog#18

Wat een paar rake klappen je kunnen opleveren

Over boksen. Over rake klappen uitdelen en ontvangen. En over hoe dat samenhangt met angst, woede en weerstand.