Skip to content

Verstoppen

Ze moest stoppen met haar artsenvak vanwege fysieke klachten. Op de eerste trainingsdag bespreken we aan de hand van een oefening het verlangen waar ze in wil leren groeien. ‘Ik vind mezelf makkelijk in een positie waar ik niet echt zichtbaar ben. Ik wil wel leren wat meer zichtbaar te zijn.’

Tevoorschijn komen. Een thema waar ik zelf ook veelvuldig op heb gekauwd. En zal blijven kauwen. Het valt me op hoe jong ze oogt als ze erover vertelt. Als je een kant van jezelf opnieuw wil ontdekken, moet je eerst terug naar daar waar je het bent kwijt geraakt.

‘Waar heb je ooit geleerd dat het beter was om jezelf niet te laten zien?’, vraag ik haar. Er komt een wat wrange glimlach op haar gezicht. Ze vertelt me een verhaal over hoe ze haar best heeft gedaan voor haar moeder, die zelf de aandacht nodig had en niet leek te kunnen delen.

Uit loyaliteit naar het nest van vroeger, zijn we vaak bereid een hoge prijs te betalen. Ze betaalde met haar eigen zichtbaarheid. Al jong leerde ze zich te verstoppen, niet op te vallen en geen aandacht te trekken. Zo kon ze een plek hebben in het gezin van herkomst.

Ik vraag haar op de grond te gaan zitten. Vervolgens pak ik een grote deken. Terwijl ze op de grond blijft zitten, leg ik de deken over haar heen, zodat ze niet meer te zien is. ‘Dit is jouw veilige verstopplek’, zeg ik. Zachtjes kom ik naast haar zitten.

‘Dit moet je goed kennen, of niet?’, vraag ik haar. ‘Ja’, klinkt zachtjes van onder de deken. Even zitten we stil naast elkaar, zij onder die deken verstopt. ‘Het leven biedt veel herkansingen. Ik heb een mooi liedje voor je.’, zeg ik. Ondertussen zet ik het nummer ‘Kom naar buiten’ aan van Maaike Ouboter.

“Als ik nou aan zou kloppen
Alleen maar kloppen op je deur
Je hoeft er niet iets mee te doen
En als ik die deur dan zachtjes
Op een kier zou zetten
Zodat je zelf weer eens de lente voelt”

Ondertussen merk ik dat ze onder die deken begint te snikken. Heel langzaam en zachtjes laat ik haar mijn hand voelen, zodat ze weet dat ik er ben.

“Kom naar buiten
Je hebt nu lang genoeg gewacht
Kom naar buiten”

Langzaam beweegt de deken wat. Voorzichtig tilt ze hem een klein beetje op, zodat ze door een kiertje om zich heen kan kijken. Ondertussen heb ik de andere deelnemers uit de groep stilletjes uitgenodigd rondom haar te komen zitten. Ze schrikt nog even als ze al die ogen op haar gericht ziet. Maar ze laat vervolgens de deken nog iets verder zakken, zodat we haar steeds beter kunnen zien. Toevallig of niet schijnt, tussen de wolken door, het zonlicht door de glazen pui naar binnen op haar gezicht. Ik kijk naar de ogen van de andere deelnemers die haar woordeloos welkom heten. Het doet me denken aan een zin die ik ooit hoorde: ‘We worden in het leven als het ware meerdere keren opnieuw geboren.’ Geboren worden is ook tevoorschijn komen.

Een herkansing op een welkom bij het tevoorschijn komen. Ik laat haar nog een keer de kring rondkijken en het welkom vol inademen. Het staat haar prachtig.

Andere berichten

Blog#29

Wanneer spreek jij in je eigen taal?

Over afstemmen, je stil houden, je plek vinden en je stem laten horen. Over hoe spannend het is je eigen taal te laten klinken.

Blog#28

Die nooit bezette stoel aan tafel

Over het gemis van iets wat nooit zal komen. Over rouwen om de toekomst. Over de tranen van een onvervulde kinderwens.

Blog#27

Waarom je baas niet naar je luistert

Over patronen van toen en hoe die zich herhalen in het hier en nu. Tot we vastpakken wat we verloren waren.

Blog#26

Langs de angst

Je angst vertelt je soms precies waar je moet zijn om te kunnen leren. Over grote stappen zetten wanneer je je angst meeneemt op je pad. 

Blog#25

Wat als je je (niet meer) laat raken?

Over het wel of niet toelaten van kwetsbaarheid. Over angst en onverschilligheid. En over dat alles een plek heeft.

Blog#24

De angst om (niet) gezien en gehoord te worden

Over angst vastpakken om iets werkelijk aan te gaan. Over de grootsheid van kleine dingen.

Blog#23

Mensen met een grote draagkracht hebben juist steun nodig

Over draagkracht, draaglast, en steun zoeken als je het nodig hebt.

Blog#22

Ik sta er weer alleen voor

Het gevoel er alleen voor te staan. En dan maar te stoppen met hulp vragen. Over samen en apart. Over zelfstandigheid vs eenzaamheid. 

Blog#21

Wat je leidinggevende en je ouders met elkaar te maken hebben

Over hoe we onbewust bij onze leidinggevende patronen herhalen die we kennen van vroeger. Over angst voor afwijzing en hoe het helpt om aan te nemen wat er niet meer goed gaat komen.

Blog#20

Mijn stethoscoop aan de wilgen

'Natuurlijk komt er een afscheid van mijn lieve collega’s en patiënten. Maar niet minder is het afscheid van een vak. En bij afscheid hoort rouw. Rouw om wat is geweest en niet meer zal komen.'

Blog#19

Moeders schoot

Waarom het weten je niet altijd verder helpt en de ervaring wel. Waarom het helpend is om pijnlijke ervaringen aan te kijken en in te sluiten. 

Blog#18

Wat een paar rake klappen je kunnen opleveren

Over boksen. Over rake klappen uitdelen en ontvangen. En over hoe dat samenhangt met angst, woede en weerstand.